Unni the Writeress: 30 Day Song-And-Writing Challenge vol. 1-3

Hello Humanity!

In the not-too-distant past I came across this on Facebook:

”What jolly good fun!” thought I. But wait! Why not kick it up a notch? A song is one thing, but a song and dance is at least two things! So I came up with a plan: I’ll post a song AND write a little poem or piece of fiction inspired by the song! Wonderful! And so I did. Right now I’m on song number 14 on FB.

I’ve been writing in Finnish, the archaic moonspeak of my northern tribesmen, and a great lark it is too. But I figured I might as well translate them with my fnaftastic English and let my non-Finnish friends enjoy the fireworks. I’ll include the original Finnish texts so those in the know can argue which is better. I’ll post these in groups of three or so.

If you want, you can listen to the songs as you read. See if you get the same vibes I did ūüėČ

 

30 Day Song and Writing Challenge, vol. 1-3

 

  1. A Song You Like With A Color In The Title

Aerosmith – Pink

I’m spinning my panties over my head. The blow dryer broke, but lucky me, they are really sheer. They’ll dry under the skirt right quick. The fridge had nothing but the light and yesterday’s vapors, but there’s no time for breakfast anyway. The Bus is leaving, and The Bus waits for no man. Always do your lips before the first smoke of the day, that way the excess paint sticks to the filter and not your teeth. I look delicious as all hell in the mirror, so I rush into monday morning like a respectable citizen, my head held high and my ass flat broke.

Vispaan alushousuja pääni päällä. Fööni hajosi, mutta onneksi ne ovat ohutta kangasta. Kyllä ne hameen alla äkkiä kuivuvat. Jääkaapissa juuri muuta ollut kuin valo ja eilisen hajut, mutta eipä tässä ehdi aamiaista laittaakaan. Bussi lähtee, eikä Bussi odota ketään. Kannattaa laittaa huulet ennen ensimmäistä röökiä, niin ylimääräinen puna jää filtteriin eikä hampaisiin. Näytän helvetin herkulliselta jos eteisen peiliä on uskominen, joten kiirehdin maanantaiaamuun kuin kunnon kansalainen, pää pystyssä ja perse auki.

 

  1. A Song You Like With A Number In The Title

Enya ‚Äď One By One

Today it snowed from the ground to the sky. First it was a few flakes, then many, then by oodles. Christmas shoppers stood awed, bags in their hands and eyes as wide as saucers when the natural order of the world turned upside down. Those in the crowd who had dressed in skirts for the festive season struggled to keep the snow from drifting too high. The flurry, defying gravity, heedless of wind, swirled and tumbled upwards. Gently, gracefully the flakes danced to heavens, and disappeared from sight when all the colored lights couldn’t reach them anymore. The astounding spectacle lasted but a moment. As the last white wisps vanished into the inky sky, the people finally lowered their eyes. The slightly puzzled shrugs and small cordial smiles spoke clear: Now that is something you don’t see everyday.

Tänään lumi satoi maasta taivaaseen. Ensin muutama hiutale, sitten monta, sitten joukoissa. Joulukadun ostoskansa seisoi äimistyneenä, kassit käsissään ja silmät selällään kun maailman järjestys kääntyi. Niillä jotka olivat juhlakauden kunniaksi pukeutuneet hameisiin oli kova työ ravistella nopeasti kinostuva lumi, ennen kuin se löysi tiensä liian ylös. Painovoimasta piittaamaton tuisku pyörteili ja kieppui, vaikkei edes tuullut. Kevyesti, kevyesti hiutaleet tanssivat kohti korkeuksia, ja katosivat näkyvistä kun monenkirjavien valojen loiste ei enää yltänyt niihin. Häkellyttävä spektaakkeli ei kestänyt kuin hetken. Viimeisten valkoisten rippeiden hävitessä mustalle taivaalle, laskivat ihmiset viimein katseensa. Hieman hämmentyneet olankohautukset ja pienet hyväntahtoiset hymyt sanoivat samaa: Kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää.

 

  1. A Song That Reminds You Of Summertime

Daft Punk ‚Äď Get Lucky

I don’t know if this is sweat or madness condensed on my skin. I taste the sangria and the sand, the drizzle vaporized on the sidewalk, the drops of linden. Too hot to stay put, too hot to run. The heat distills the liquids from my body, leaving only the sticky remnants of booze. There are oases of music in all directions, each with a charm of its own. There’s feverish rhythms, more movement than audio. There’s chill, leisurely sounds, like heartbeats, the sound of the globe turning. There’s romance, sex, rage and earworms, if that’s your pleasure today. Everyone’s invited, the broiling hot manna of sun rains on all in equal measure. I won’t bother with introductions, the moment is fleeting and I won’t be left behind!

En tiedä onko tämä hikeä vai iholleni tiivistynyttä hulluutta. Maistan siiderin ja hiekan, asvaltin pinnasta höyrystyneen tihkun, lehmusten sirottelemat pisarat. Liian kuuma pysyä paikoillaan, liian kuuma juosta. Helle tislaa nesteen kehostani jättäen vain tahmaiset promillet jälkeensä. Musiikkia löytyy keitaina joka suunnasta, ja jokaisella on oma viehätysvoimansa. On kiihkeää sykettä, enemmän liikettä kuin audiota. On rentoja, kiireettömiä soundeja, lähellä sydämenlyöntejä, pallon kääntymisen ääntä. On romantiikka, seksiä, raivoa tai renkutuksia, jos se on päivän mieliteko. Kaikki ovat tervetulleita, auringon polttavaa mannaa sataa kaikille yhtäläisesti. En tuhlaa aikaa esittelyihin, hetki kiitää ohi enkä aio jäädä mistään paitsi!

Thank You For Reading!

Luuuuuv,

Unni the Writeress. (yes I know it’s not a word)Kommentit on suljettu.